Vietnam Grading System – 10.0 Grading System to 4.0 Grading System

Nếu các bạn tốt nghiệp đại học ở Việt Nam với hệ điểm là 10.0 thì bạn cần phải chuyển đổi sang hệ điểm 4.0 khi apply trường đại học ở các nước phương Tây. Các bạn có thể quay lại trường xin xác nhận quy đổi bảng điểm sang hệ 4.0 hoặc sử dụng mẫu dưới đây gửi kèm theo bảng điểm của bạn nhé.

VN-Grading-System

Kinh nghiệm viết SOP (Statement of Purpose) 

Bài SOP để làm gì?
“The statement of purpose should convince readers– the faculty on the selection committee– that you have solid achievements behind you that show promise for your success in graduate study. Think of the statement of purpose as a composition with four different parts.” – UC Berkeley
Về nội dung, có trường yêu cầu rất rõ ràng bố cục của một bài SOP nhưng cũng có trường không yêu cầu. Dù thế nào đi nữa, một bài SOP vẫn phải đảm bảo bao trùm những nội dung sau:
Part 1: Introduce yourself, your interests and motivations
Tell them what you’re interested in, and perhaps, what sparked your desire for graduate study. This should be short and to the point; don’t spend a great deal of time on autobiography.
Part 2: Summarize your undergraduate and previous graduate career
a) Research you conducted. Indicate with whom, the title of the project, what your responsibilities were, and the outcome. Write technically, or in the style of your discipline.
Professors are the people who read these statements.
b) Important paper or thesis project you completed, as well as anything scholarly beyond your curricular requirements.
c) Work experience, especially if you had any kind of responsibility for testing, designing, researching or interning in an area similar to what you wish to study in graduate school.
Part 3: Discuss the relevance of your recent and current activities ()
If you graduated and worked prior to returning to grad school, indicate what optionalyou’ve been doing: company or non-profit, your work/design team, responsibilities, what you learned. You can also indicate here how this helped you focus your graduate studies.
Part 4: Elaborate on your academic interests
Here you indicate what you would like to study in graduate school in enough detail to convince the faculty that you understand the scope of research in their discipline, and are engaged with current research themes.
a) Indicate the area of your interests. Ideally, pose a question, define a problem, or indicate a theme that you would like to address, and questions that arise from contemporary research. This should be an ample paragraph!
(Nguồn: http://grad.berkeley.edu/admissions/apply/statement-purpose/)
SOP là bài viết mang tính cá nhân nên rất đa dạng. Phổ biến nhất là dạng bài SOP dẫn dắt người đọc bằng cách kể một câu chuyện họặc biến cố đã xảy ra tạo động lực cho việc ham muốn học tập, nghiên cứu một lĩnh vực nào đó. Ví dụ như trong một SOP tôi đã đọc, người viết kể một câu chuyện rất cảm động về người mẹ phải chống trọi với căn bệnh truyền nhiễm trong nhiều năm trời. Điều ấy khiến người viết nung nấu quyết tâm theo đuổi ngành public health với mong muốn nghiên cứu các phương pháp chữa căn bệnh truyền nhiễm đó để phục vụ cộng đồng và giúp đỡ những người có hoàn cảnh như mẹ. Bản thân tôi không có một câu chuyện đủ hấp dẫn và khác biệt, bù lại, tôi có lợi thế là đã làm nhiều việc nghiên cứu (dù chưa ra ngô ra khoai gì) nên tôi chọn cách viết trực diện, dựa theo format của một bài SOP ở trên.
Về độ dài, có trường quy định bài SOP dài không quá 1000 chữ hoặc 2 trang A4, có trường không yêu cầu. Tuy nhiên, văn phong khoa học nên ngắn gọn, xúc tích. Vả lại, committee cũng không có nhiều thời gian để review hồ sơ của mỗi applicant nên khối lượng 1000 chữ và 2 trang được khuyến khích và ngầm hiểu như một chuẩn mực để bài SOP không bị lan man.
Một vấn đề nữa có thể nhiều người không chú ý, nhưng cực kì quan trọng đó là đề cập các professor mà mình muốn làm cùng. Hầu hết các trường khi điền hồ sơ online đều yêu cầu liệt kê vài ba professor và hướng nghiên cứu dự kiến, tuy nhiên bài SOP vẫn nên đề cập lại trong phần “elaborate your research interests”.
Xung quanh việc này, một giáo sư của tôi khuyên rằng không nên nêu tên ai cả, mà chỉ nêu hướng chung chung mình muốn làm thôi. Lý do đưa ra là khi mình liệt kê tên một ai đó là tự đóng cánh cửa với các giáo khác. Theo giáo, có thể những người mình liệt kê không muốn tuyển mình, trong khi những người cần tuyển sinh viên lại không thấy được đề cập trong SOP thì có thể “tự ái” và không tuyển mình nữa. Cá nhân tôi lựa chọn cách đó là phân loại: những trường contact được giáo sư sẽ để tên, còn ngược lại, để chung chung. Tỷ lệ khoảng 60/40. Kết quả là trong những trường tôi được nhận có một trường không liệt kê tên giáo. Tuy nhiên, để được nhận fellowship từ trường, họ vẫn yêu cầu contact giáo sư sau khi nhận admission.
Nếu điền tên giáo sư, bao nhiêu là đủ? Tôi học được từ chị Hương (Stanford) để tên 3 giáo sư cho mỗi trường. Ba là con số vừa đẹp, vừa đủ.
Cuối cùng là việc đánh bóng SOP của mình. Tôi nhận được sự giúp đỡ rất nhiệt tình của anh Đức (USC) và chị Thắm (John Hopskin) trong quá trình viết SOP. Họ là những người đã góp ý và trực tiếp sửa SOP, giúp tôi hoàn thiện nội dung và cấu trúc bài SOP. Ngoài ra, vì là VEF fellow nên tôi được VEF giới thiệu Dr. Benson Chu sửa giúp bài viết của mình. Để tận dụng sự trợ giúp này, tôi nhờ anh Đức và chị Thắm sửa từ sớm, xong xuôi rồi mới nhờ Dr. Benson Chu sửa.
Nếu không có được sự trợ giúp của một người bản địa, tôi khuyên các bạn sử dụng dịch vụ editting online, với giá khoảng 7$/ 350 chữ (khoảng 20$ cho bài SOP) hoặc nhờ các thầy cô dạy tiếng Anh, ví dụ thầy Vũ. Chỉ cần sửa 1 lần cho toàn bộ quá trình apply, nộp trường nào thì cứ dựa theo sườn đó là được.
Thời gian biểu:
Lời khuyên đầu tiên là don’t wait until the last minute!

Đừng tin rằng mọi thứ sẽ đi theo đúng kế hoạch của chúng ta. Trong hầu hết mọi trường hợp, luôn có những sự việc xảy ra không theo ý muốn, bắt buộc chúng ta phải có phương án khác. Do vậy, nếu chúng ta không làm sớm, sẽ không còn thời gian cho chúng ta sửa sai. Ví dụ submit hồ sơ đúng ngày deadline, sẽ có thể gặp điều phiền toái nếu hôm đó mạng nhà chúng ta trục trặc hoặc chúng ta chợt nhận ra một lỗi sai nào đó trong hồ sơ của mình. Nói chung làm cập rập rất dễ gây những lỗi sai vụn vặt. Nên tránh.
Tôi suýt trả giá vì việc trì hoãn tạo tài khoản của các trường vì không biết là có một số trường yêu cầu submit hồ sơ rồi mới send reference request được (Send reference request tức là hệ thống sẽ gửi 1 email tới mỗi người giới thiệu mà chúng ta đề cập, kèm theo một đường link để người đó upload thư lên hệ thống). Suýt nữa thì gửi gấp quá, VEF rồi các giáo sư giới thiệu không kịp upload thư. Còn bạn tôi thì không được may mắn như vậy. Sau khi nhận được reference request, một trong ba giáo sư không đồng ý giới thiệu nữa vì ông ấy không có nhiều tiếp xúc để so sánh với các sinh viên khác của ông ấy. Vì submit đúng deadline nên không kịp đổi sang giáo sư khác và đương nhiên hồ sơ không đủ yêu cầu để xét vì thiếu reference.
Rất may là hầu hết các trường cho phép chúng ta submit reference request ngay sau khi lập tài khoản. Vì thế, hãy vào trang appy của trường, tạo tài khoản và thử send reference request càng sớm càng tốt, để người giới thiệu có thời gian valuate các thứ.
Như đã nói ở phần trước, các bước trong quá trình apply có thể tạm liệt kê ra như sau:
• Thi TOEFL
• Thi GRE
• Gửi điểm thi TOEFL, GRE
• Gửi bằng, bảng điểm công chứng tới trường
• Tìm trường, giáo
• Contact giáo sư
• Tạo tài khoản
• Viết SOP, LOR…
• Hoàn thành application form và submit
• Chờ đợi, bổ sung hồ sơ (nếu cần)
Deadline của các trường phân bổ từ đầu tháng 12 (Caltech 01/12, Stanford, CMU tầm 08/12, các trường top khác 15/12) tới tháng 2,3,4. Tuy nhiên, các trường top đầu thường deadline sớm, trước tháng 1. Ngoài ra, như đã nói ở phần trước, nộp càng sớm càng tốt. Lý do là một số trường xét tuyển theo các round cho tới khi đủ sinh viên thì thôi. Bởi vậy, có bạn nhận được admission từ rất sớm, có khi vừa mới submit xong được vài ngày, trong khi có những bạn cùng nộp chờ mãi vẫn chưa thấy hồi âm admission hay rejection. Chúng ta hình
dung là nếu nộp sớm, trước khi họ xét round 1, nếu không được chọn, bạn vẫn có thể có cơ hội ở round 2, round 3 khi xét cùng với các hồ sơ mới nộp. Lý tưởng nên nộp trước 15/12 đối với tất cả các trường ngay cả khi deadline của trường muộn hơn.
Thời gian thi TOEFL, GRE. Tuỳ điều kiện thời gian của mỗi người, tuy nhiên, chúng ta nên tính tới thời gian gửi điểm và deadline của các trường. Một số trường có thể chấp nhận report từ ETS tới muộn, một số thì không. Mất khoảng 2 tuần để report từ ETS tới được trường và mất khoảng 1 tuần sau khi thi để ETS bắt đầu gửi điểm. Vì vậy, nếu deadline là 15/12, chúng ta nên thi TOEFL, GRE trước ngày 15/11.
Gửi bảng điểm, bằng công chứng tới trường. Gần đây, hầu hết các trường chỉ yêu cầu nộp sau khi có admission, nhưng vẫn có một số trường yêu cầu nộp cùng với application. Yêu cầu chung là bảng điểm, bằng được dịch, công chứng bởi phòng hợp tác đào tạo quốc tế, đựng trong phong bì có dấu và chữ kí giáp lai. Để tiết kiệm tiền, các bạn nên gửi tất cả tới một người quen bên Mỹ, sau đó người này sẽ giúp bạn gửi trực tiếp tới các trường. Tổng cộng cả 2 quá trình này mất khoảng 2 tuần, với dịch vụ giá rẻ nhất.
Tìm trường, tìm giáo. Đây là quá trình cực kì tốn thời gian. Cá nhân tôi sử dụng bảng ranking của Usnews và google “best US schools in ABC”, “best US labs in ABC”. Từ đó, với mỗi trường tôi tìm ra khoảng 3 giáo sư rồi điền email, information vào file excel mà tôi sẽ nói trong phần quản lý hồ sơ dưới đây.

Kinh nghiệm xin thư giới thiệu (LOR)

Kinh nghiệm xin thư giới thiệu (LOR)
Tương ứng với số lượng trường lớn cũng là số lượng lớn LORs. Tôi biết một số bạn học ở nước ngoài giáo sư khống chế số lượng thư giới thiệu vì ông ý muốn specify LOR cho mỗi trường. Tôi nghĩ điều đó không cần thiết. Bạn nên thảo luận với giáo về 1 cái LOR mẫu chung, sau chỉ cần thay tên trường thôi, vì cái chính trong LOR đó là các skills, personal characteristics, attitutes của bạn đương nhiên là giống nhau trong tất cả các LORs. Như thế, giáo có thể nhanh chóng gửi cho bạn bao nhiêu LORs cũng được.
Hầu hết các trường đều yêu cầu tối thiểu 3 LORs, nhưng bạn nên xin trước 4 profs để tránh trường hợp bị một giáo nào đó “bỏ bom”. Ngoài ra, giáo sư bạn có thể rất bận nên hãy hỏi giáo viết LOR ít nhất 1 tháng trước khi bắt đầu nộp hồ sơ. Hãy đề nghị giáo viết LOR, kí tên, scan thành một file pdf (có thể dùng chữ kí điện tử để đỡ phải in, rồi scan) cho mỗi trường.
Lưu ý:
Làm sao để gửi LOR tới trường? – Online!

Trường sẽ gửi một link tới email của giáo để qua đó giáo upload LOR và (có thể) viết hoặc trả lời một vài câu hỏi đánh giá (xếp hạng) chúng ta. Hãy đảm bảo rằng email của giáo được điền vào application form chính xác.
Khi nào link này được gửi tới giáo?
Link này sẽ được gửi tới giáo ngay khi chúng ta ấn (kích hoạt) request reference trong trang application form. Hầu hết các trường cho phép chung ta kích hoạt ngay cả khi chưa điền xong các thông tin khác trong application form.
Do quá trình upload, trả lời câu hỏi tốn thời gian, hãy đăng kí application account thật sớm (trước deadline tầm 1 tháng), lướt nhanh tới mục reference và thử send reference request. Một số trường có thể cho phép LORs tới muộn hơn deadline, nhưng hầu hết sẽ chỉ xét hồ sơ khi tất cả các giấy tờ, bao gồm LORs
được gửi tới đầy đủ. Bạn chắc chắn không muốn hồ sơ của mình được xem xét muộn bởi một số trường chọn lọc hồ sơ theo kiểu nhiều round, không được round này thì tới round sau và nộp sớm chắc chắn là một lợi thế. Tôi biết được điều này vì một trong các giáo sư tôi contact nói rằng tôi không được accept ở round 1, và phải chờ round 2, round 3 coi sao. Trường thông báo acceptance của round 1 vào khoảng giữa tháng 1, đầu tháng 2. Những hồ sơ được nhận ở round 2 sẽ được thông báo vào tầm giữa tháng 2. Tiếp theo là round 3, vào khoảng tháng 3.
Liên hệ giáo sư (Contact Prof) ra sao?
Trong số 9 giáo sư tôi contact được, 3 người offer personal interview (đều từ lab, trường tốt, nhưng không đậu T_T ) và 3 người cho admission without interview. Tỷ lệ “được lọt vào mắt xanh” là 6/9, not too bad!. Ngoài ra, tôi nhận được admission từ duy nhất một trường mà không contact được giáo. Kết quả này thể hiện tầm quan trọng của việc liên hệ giáo sư. Tôi bắt đầu “thử” contact từ đầu tháng 9, nhưng thấy có vẻ vẫn hơi muộn. Lời khuyên cho các bạn là hãy contact càng sớm càng tốt, ngay cả khi bạn chưa viết xong SOP.
Kinh nghiệm liên hệ giáo thực sự quý báu mà tôi học được từ anh Thuận đó là tranh thủ những hội nghị để “tán tỉnh” giáo. Trong lần tham dự ICRA2015, tôi đã cố gắng “ghé thăm” nhiều presentation,workshop nhất có thể và tranh thủ hỏi han các giáo ở đó. Việc tham dự hội nghị này đã giúp tôi “có cái” để email tán tỉnh các giáo đặc biệt hiệu quả. Tôi không có thời gian để đọc kĩ paper của các giáo nên sử dụng một câu sau mà tôi nghĩ rất hiệu quả bởi chỉ trong một câu nói lên được 2 điều: tui là dân cùng đạo với giáo đó (cùng tham dự một hội nghị mà) và tui có vẻ quan tâm, thích thú với cái giáo đang làm. Câu mở đầu như sau:
Dear Professor abc
My name is …..
When attending the ICRA 2015 conference, I had a great chance to learn more about work, namely “……” and I really enjoyed reading it.
Tôi email tới tổng cộng 14 giáo, hầu hết là giáo sư đầu ngành ở mảng nghiên cứu của tôi ở trường mỗi trường. Kết quả là nhận được 9 người trả lời, trong đó có một giáo sư ở trường rank rất tốt thậm chí còn đề nghị sửa SOP giúp (và đương nhiên việc nhận admission là tất yếu). Một điều thú vị nữa là có một giáo contact tới lần thứ 3 mới trả lời, offer một buổi phỏng vấn. Tôi fail interview chủ yếu vì kinh nghiệm nghiên cứu không thực sự match với cái giáo đang làm. Nhưng không sao, kết quả này phần nào nói lên rằng kiên trì là mẹ đẻ của thành công ^^.
Assistant Prof., Associate Prof. Hay Full Prof.? Liên quan tới vấn đề này đã có hẳn một bài viết được chia sẻ trên nhiều diễn đàn. Tôi xin mạn phép không đề cập tới vấn đề nghiên cứu ở đây, mà chỉ bàn tới việc tôi có nên contact giáo sư nổi tiếng không. Có 1 logic ở đây là lab lớn thường được đứng dưới tên prof. khủng =)) . Hồi đầu tôi cũng rất sợ: sợ giáo sư quá “đẹp” sẽ kiêu và không để ý tới mình đâu. Những projects tôi làm cũng không phải là những đề tài hot và match với phần nhiều giáo sư tôi định contact. Tuy nhiên hồi đó có một linh tính nào đó thúc giục tôi thử contact tới 2 giáo cực kì khủng khiếp trong mảng mình định apply xem sao. Chẳng ngờ, cả hai đều trả lời rất nhiệt tình. Nhân đà thắng lợi đó, tôi tự tin tiếp cận với các giáo ở các trường khác. Người nào không trả lời ngay thì tôi email lại, thường là sau một tuần. Tới hết lần thứ 4 không được tôi mới chuyển sang giáo khác. Và kết quả như đã nói ở trên, 9/14 giáo trả lời,
Unbelievable!!! Lời khuyên là bạn không thể biết được điều gì sẽ xảy ra trước khi bạn làm điều đó. Hãy tin you can do it!

Resume for graduate/research assistantship – Do’s and Don’ts.

Resume for graduate/research assistantship – Do’s and Don’ts.

Disclaimer: The guidelines below may not be perfect. They are based on my personal experience and from witnessing several employers select and reject resumes. The job nature and the employer’s line of thought make or break a resume. It is entirely left to your discretion to follow my directions or to leave it as the road not taken.

You know the situation: Too many students seeking Assistantship, a huge lack of funds, every Department gets flooded with resumes and people holding existing positions don’t graduate. In such an unfriendly environment, how far do you fancy your chances of finding a Graduate Assistantship? It is unfair to attribute success to having contacts in a Department or simply luck. The truth is, a wee bit of fine-tuning to your approach can make a whole lot of difference.

The first objective is to make your resume get noticed. Some of the golden rules:

1. A neat resume is of course a MUST. Avoid squeezing too much text into your resume. Remember, every employer gets at least a hundred resumes. The average time spent on any resume on the first glance would be very meager, maybe just a few seconds! Quantity does not matter, only quality matters.

2. A grammatically sound resume always helps. Communication skills, both oral and written play a big role in finding Assistantship. Always run a spell-check before you send out your resume. Do not use active voice in your resume. A quick grammar brush-up: “Cat caught the rat” is active; “The rat was caught by the cat” is passive.

3. G.P.A: Do not convert your percentage aggregate (E.g. 75%) into a G.P.A. of 3.0/4.0 for your undergraduate study. It is a good idea to not use G.P.A. if your educational system did not follow that standard.

4. Experience

 Try to follow a chronological order, always.
 Enlist any experience in web design, computer support and administrative duties.
 If you have a Bachelors’ degree in lets say, Computer Science and you have worked in several companies, do not list all of them. Most employers require a handyman who can do a bit of everything; they do not need an over-qualified engineer.
 Do not forget that every rule has an exception; it may not be true for all jobs. Some jobs might require a strong technical background.

5. Skills

 Try to include only the more relevant skills and the ones you really know. The more skills you have, the more you lose your credibility.
 If you mention a particular tool or language, try to mention the version you are familiar with. (E.g. Office 2000 instead of just MS Office).
 If you claim that you are “skilled” in let’s say, Adobe Photoshop 7.0, make sure that you at least know the basics of the software and the new features that have incorporated into the latest version.
 Do not mention too many programming languages; just mention the ones you are most familiar with.

6. Projects

 Do not mention too many technical projects. Again, I would like to stress that very few positions require a strong technical background.
 Try to restrict yourself to half a dozen projects or less.
 Projects in Web/Graphic Design and databases are a plus.
 When including projects in C/C++/Java, try to mention the simpler ones like Home Accounting system or a board game simulation.

7. Coursework and Extra-curricular activities: It is in your own interest to include these sections. In my opinion, coursework is not necessary. Mentioning extra-curricular activities like ‘organized blood banks in my undergraduate study’ or ‘participated in tech-symposiums held in various colleges’ can be avoided.

Good Luck!!

http://www2.uic.edu/stud_orgs/cultures/igsa/downloads/resume_hints.doc

How to write a Curriculum Vitae (CV)

How to write a Curriculum Vitae (CV)

The CV (resume, in American English) is meant to introduce you and your background to somebody who does not know you and barely has time to get to know you. It should present you in the best possible light, in a concise and well-structured manner. There are plenty of resume-writing guides out there, that can teach you to the smallest details how to write one. Their regular problem is that they do not agree with each other when it comes to details. This is why we have put here together a number of generally agreed guide-lines, plus some specific details that could help EE students. A regular CV for business purposes should definitely not go over one A4 page. If you intend to use it for academic purposes and not for a job, the CV can pass that limit, on the condition that you use the extra space to describe academic activities, like conferences, publications list, etc. A well-written CV shows first what is most important, but contains all relevant information. To this goal, we advise you to adapt it to your target (specific type of job or scholarship). Cut information from your CV only as a solution of last resort, but pay attention to the order in which you present it in your CV.

Print the CV on plain-white A4 paper, save some of the same type for the cover letter – did we say that you should never, but never! send a CV without a cover letter – and find matching A4 envelopes. If the announcement does not say anything about a cover letter, you still should send one. It introduces your CV to the reader, attracts attention to certain parts of it that you want to bring to light, or mentions aspects that for some reason could not be listed in your CV.
To make it look neat, we suggest you use one of the Word pre-made formats, unless you are a computer-savvy and feel confident that you can produce an even better-structured and easier-to-read format. You will be able to introduce you own headers in that format; below we have a word of advice for those most-often met in a CV.

Personal details – here you should include your birth date, contact address, email, telephone number and nationality. In case you have both a permanent and study address, include both, with the dates when you can be contacted at each of them. Personal details can be written with smaller fonts than the rest of your CV, if you want to save space. They do not have to jump in the reader’s attention – you will never convince somebody to hire you because you have a nice email alias! If your CV managed to awaken the reader’s interest, he or she will look after contact details – it is important that they be there, but not that they are the first thing somebody reads in your CV. You should write your name with a bigger font than the rest of the text, so that the reader knows easily whose CV is he or she reading. If you need to save space, you can delete the Curriculum Vitae line on the top of your CV. After all, if you have done a good job writing it, it should be obvious that that piece of paper is a CV, no need to spell it out loud.

Objective – this is a concise statement of what you actually want to do. It’s not bad if it matches the thing you are applying for. Don’t restrict it too much “to get this scholarship”, but rather “to develop a career in… ” the thing that you’re going to study if you get the scholarship. If you apply for a job, you can be even more specific – ” to obtain a position in… , where I can use my skills in…”. You can use a few lines to describes that specifically, but keep in mind that you should show what you can do for the company more than what the company can do for you. Writing a good objective can be tough; take some time to think about what exactly are you going to write there.

If you, the visitor of our site, are who we think we are – a young student, or a person who has just graduated, you should start your CV with your education. Very probably, at this age it is your most important asset. We suggest you use the reverse chronological order, since it is more important what master’s degree you have rather than that, very probably, you went to high school in your native town. No matter for which order you decide – chronological or reverse – you should keep it the same throughout the rest of your CV. Try to give an exact account of your accomplishments in school: grades (do not forget to write the scale if it may differ from the one the reader of your CV is used to), standing in class (in percent), title of your dissertation, expected graduation date if you think this is an important aspect. There is no need to write all of the above, but only those that put you in the best light. Are you not in the best 20% of your class? Better not to mention ranking then, maybe you still have good grades, or your school is a renowned one. In any case, do not make your results better than in reality – you cannot know how this information may be checked and the whole application will lose credibility. Cheating is a very serious offense in Western schools.

Awards received – you should introduce this header right after the education, in order to outline all the scholarly or otherwise distinctions you have received. Another solution is to include these awards in the education section, but this might make the lecture difficult – the reader wants to get from that section an impression about the schools you went to and the overall results, not about every distinction you were awarded. Still, these are important! Therefore, here is the place to mention them – scholarships, stages abroad you had to compete for, prizes in contests, any kind of distinction. Here, same as everywhere in your CV, write a detailed account of what happened: do not just mention the year and “Prize in Physics”, but rather give the exact date (month), place, name and organiser of the competition. For a scholarship abroad, write the time frame, name of the University, Department, the subject of classes there – e.g. managerial economics – name of the award-giving institution, if different from that of the host-university.

Practical experience – here you should include internships as well. Don’t feel ashamed with what you did, don’t try to diminish your accomplishments! Nobody really expects you to have started a million dollar business if you’re still a student – even better if you did, though! Accountability is an important criterion for what you write in this section. The account should show what you improved, where, by how much, what your responsibilities were. The idea is that when you apply for a job you have to show growth-potential. That is, that you proved some kind of progress from one job to another and that especially at the last one you were so good, you could obviously do something that involves more responsibility – like the job you are applying for now. The overall result should portray you as a leader, a person with initiative and creativity – don’t forget you have to convince the reader of your CV that you are the best pick for that job.

Extracurricular activities – if you’re writing a professional, and not an academic CV, this is the place to mention conferences or any other activities outside the school that for some reason did not fit in the CV so far. A good section here can help a lot towards that goal of portraying you as a leader, a person with initiative, not just a nerd with good grades.

Languages – list here all the languages you speak, with a one-word description of your knowledge of that language. We suggest the following scale: conversational, intermediate, advanced, and fluent. List any certificates and/or results like TOEFL scores, with date.

Computer skills – write everything you know, including Internet browsers and text editing skills. There is no absolute need to know C++ unless you wanna be a programmer or something. List certificates and specialty studies as well.

Hobbies – list them if space is left on the page. They look fine in a CV, showing you are not a no-life workaholic, but a normal person. There is no need to have a 20,000 pieces stamp collection, you can mention reading or mountain tracking as well.

You can introduce other headers that suit your needs. Some CV’s, for example, have a summary heading, that brings in front what the author considers to be the most important stuff in his/her CV. A references section, where you can list with contact details persons ready to recommend you can be added as well. If it misses, the recruiters will assume they are available on request.

Source: How to write a CV/Resume – Think Scholarships? Think EastChance.com

How to Write a Successful Statement of Purpose for Graduate Schools 

Based on a presentation in Madras by: 
Professor Hower, Cornell University, Department of English. 

The personal statement is a difficult piece of writing, maybe the most difficult piece of writing you will ever do, and therefore you have to do it very carefully. It is an opportunity for you to give a picture of yourself. It may take a great deal of time and energy but at least you will have written something you are proud of, which says something important about you. So I would suggest first of all: write it for yourself as much as for graduate schools in America; do a job that you like, something that has integrity, which says something important about you. If things don’t turn out the way you hope, at least you will have written something difficult but satisfying.

Importance

How important is the essay part of the application? This depends on your marks to a certain extent. If your marks are very high, then it may not be as important as it is for someone whose marks are not so good. Nevertheless it is important. A person with high marks can spoil his/her chances of admission with a bad essay. At highly competitive schools, where most applicants score at the 97th percentile level on standardized tests, a winning personal statement may be the deciding factor in admission.

What Are Universities Looking For?

First of all don’t second guess. Don’t try to figure out what you think they want and supply it because you won’t be able to do that. Nor can you understand the mind of a 50 year old American who is living 10,000 miles away from you and may have woken up that morning with a headache and then was bitten by a dog on his way to the office. There is no way you can second guess, you cannot read their minds. Having said that, I can tell you some things which all college admissions officers want to see in the application:

·A Picture of Your Overall Personality
How will you give a picture of your personality? I would suggest that you imply rather than state the facts. For instance, don’t say ‘I am a smart person.’ Demonstrate it, imply it. Don’t say ‘I am energetic.’ Give evidence by the fact that you worked after school for six hours every day and still had time to play on the volleyball team.

·Academic Background and Work Experience
It would be a mistake to talk about your high school. Start with your undergraduate career. School records may be worth mentioning if there is something extraordinary about them.

·Continuity
Admissions officers are looking for some continuity in what you have done, what you want to do in the near future and what you hope to do in the distant future. So, connect them.

·Commitment and Motivation
Rather than simply saying ‘I am committed’, find a way of inferring that you are indeed highly committed and motivated to your proposed field of study.

·Communication Skills
They will be looking at your writing skills – how well you can present yourself clearly and intelligently when writing, hence the importance of spending considerable time on the statement.
These five points are very general but almost every university wants to know about them. They may be too general but if you miss one of them you are probably missing something important.

General Do’s and Don’ts 

Do’s
·Do take a lot of time.
Don’t do this at the last minute. Plan to spend a month or so preparing for the essay. Plan to let it rest for a week, so you have time to mull it over and get a perspective on it. Don’t be hasty and sloppy.

·Do read the question carefully.
If they ask you why you want to go to law school, answer that. If they ask what are your career goals, answer that. Don’t go off on a tangent or get too verbose.

·Do write the length of essay they ask for.
If they ask for 200 words give them that or 190 or 220. You don’t given them a 1000 and you don’t give them 50.

·Type your final draft unless they tell you not to.
Type it well with no mistakes. Buy some good paper. If you’re writing it, see that it is clear and legible.

·Do write a separate essay for each university.
There is no reason why you can’t take a paragraph from one essay and apply it to another. Your essays don’t have to be every word different but each university would like to think that you are especially interested in their program. Each university is different. Make something about your essay distinctive to that university and mention its name. Don’t write an all-purpose general essay. Admissions faculty don’t like that.

·Do as much research on the university as you can.
If you can get hold of a catalogue, read it. If you can find someone who went to the university, talk to them. Find out as much as you can about the university. You don’t want to say ‘I have always wanted to go to Harvard because I wanted to find out about the Great American West’. As most of you know, Harvard is not in the Great American West. It is in Massachusetts.

·Accentuate your positive qualities.
If you had the highest mark in class, make sure that they know it. Make sure that they know that you were able to hold a full-time job while going to school. Make sure that they know that you won any awards. Make sure that they know that you were captain of a team.

·Mention your positive achievements as they apply to your graduate admission.
The information you provide about your important achievements must be related to your field. If you are applying for medicine and you have won a poetry prize, don’t mention your poetry prize because you may not have space. It is a good thing, but you may need to fill your application with more relevant information. On the other hand, you could mention your work as organizer of blood donation camps or your internships as a psychiatric care worker.

·Do mention your work experience, or volunteer work that you may have done or extra-curricular activities if they relate to your field.
For example, if you are going to apply to business school and you were on the basketball team you may think that it is not relevant. However if you learnt leadership qualities, if you learnt how to endure defeat, if you learnt management skills by being captain of the basketball team, then it is relevant. You have to show the relevance. If you had a job after school, working in the college bookstore or you have done volunteer work at a hospital, this is relevant – you have learnt management skills at the shop. You have learnt to interact with people while you worked in the hospital.

·Be definite in your application.
Don’t say – ‘I hope to do this’, ‘I might like to do that’. Say ‘I want to do this’, ‘I am planning to do this’, ‘I intend to do that’. Your language is definite. It is not hesitant and indecisive.

Don’ts

·Don’t try to second-guess admissions faculty, as I have already said, and don’t flatter them.
Don’t say ‘I’ve always wanted to study at the University of Montana because I have heard that it is the best university in the world to study medicine.’ It may not be and even if it is, it sounds like flattery.

·Don’t be phoney.
Be honest. Admissions faculty can spot a dishonest essay a mile away. It would not be to your advantage to be dishonest as you might get into a university and then find it was not the right place for you.

·Don’t glorify yourself.
Don’t say – ‘I was the best tennis player in the whole city of Madras’. That is boasting. However being modest and subtle are also not good qualities. There is a medium between being modest and boastful.

·Do not repeat materials that are already on the application. 
Don’t say ‘My major is Physics’ because you have already said that somewhere else. Instead say ‘While I majored in Physics I also took …’ or ‘My Physics major enabled me to take special courses in… and…’. Do mention your knowledge and experience in the field at the university level. It is usually a poor idea to mention your high school experience unless something exceptional happened at that time that changed your life or affected your career choice.

Tips on Writing Style 

·Write simply, not in a flowery and complicated manner.

·Write in a straightforward way.
In other words don’t be subtle or cute. Write in a clear and logical manner. If you have to be creative, that is fine, but do so in a straightforward way. These people are really interested in your vocation. They don’t want to read something that is in the form of one act plays nor do they want to read three adjectives per noun. They want you to be direct and straightforward.

·Be clear in what you are saying.
Make sure you are logical. Explain yourself with great clarity. Finally, most important of all, be specific, not vague. Don’t say – ‘My grades were quite good’ but say ‘I belonged to the top 5% of my class’. Don’t say – ‘I am interested in sports’. Say ‘I was captain of my hockey team’. Don’t say ‘I like poetry’. Say ‘I did a study of Shakespeare’s sonnets and wrote a twelve-page bachelor’s degree dissertation on Imagery’. Don’t say – ‘I want to be a Supreme Court Judge, that is why I want to go to law school’. Say things like ‘I was an apprentice in a court’ or ‘I often went with my father to the courts to listen to cases’ or ‘I wrote a legal column for a school newspaper’. That is being specific.

Writing the Essay 

Stage 1: PreparationBrainstorming is an important part of preparation. Take some time and write down in note form the important events and facts about your recent life – from the time you graduated from high school. List the things that you have done and the things that have been important to you. For example:
·Won a poetry contest
·Got A’s in Physics and Mathematics
·Member of volleyball team
·Worked after school in shop
·Won a contest
·Worked with a social welfare group on a slum project
·Went to Hyderabad for six months to stay with an aunt because she was sick

Write out the answers to some questions. Write them out in some detail, being as specific as you can.
·What have you learnt about your field that has stimulated you and given you the conviction that you are best suited to that field?
·How have you learned this? Classes, important reading, work experience, extra-curricular activities…
·How have your work experiences contributed to your personal growth?

If you have not had a job, don’t worry about it, but mention it if you have – even if you were not paid for it. Perhaps you took care of neighbours’ children for a number of years. If you are applying for graduate study in social work, psychology or education, you can make this relevant.
·What are your career goals?

Be as specific as you can be. Not all students are clear about what they want to do ten years from now. If you don’t know it, don’t fake it. Be as specific as you can be. Not everyone can be clear – some students are not old enough or experienced enough to know what their future goals are.
·Explain any discrepancies or gaps in your record.

If you dropped out of university for a year to take care of your father who was ill, that will show up in your student record or transcript. You will have to explain that. You don’t have to make a big deal about it. However admissions faculty will want to know why you were not at university for a certain period. Suppose you had poor marks in the first two years and then your grades picked up and the reason you had poor marks is because you were not sure what you were doing or you were sick a lot or you were moving from one city to another. Explain that. For example, ‘My marks in the first two years were not up to my expectations but once I got settled into a new home, they improved remarkably’ or ‘My father was ill at that time and I had to take care of him. After his death, I had to face university again.’ If such experiences have influenced your record you should mention them. Don’t make silly excuses. But if something really needs explaining, don’t skip over it.

·Have you overcome any special obstacles?
Some of you may have faced troubled times in your life – financially, medically or have had family problems. If they are really obstacles explain how you have overcome them. This makes you appear like a person of considerable character.
·What personal characteristics do you have that will enhance your prospects for success in your field?
Can you demonstrate that, give evidence? If you can’t give evidence that you are a hard- working person then don’t say you are hard-working. If you are a hard-working person and you have worked ten hours a day at a job and studied, that is worth noting. Again inference may be the best way of stating it.
·What special skills do you possess?
Ask your friends. You may have special skills in communication, articulation, or are you especially good at leadership, do you have sharp analytical skills, or are you creative. This is where your autobiography would be useful. You acted in a college play and people thought you were terrific. What does this mean in terms of applying to a graduate school of law? It means you are able to get people to pay attention to you. Being a good actor can make you a good lawyer. Actors have gone on to become lawyers and politicians as we all know, so look over your life. What special skills do you have? Perhaps you have a technical skill, a pilot’s licence or you know how to repair motors.
·What are the most compelling reasons the committee should be interested in you?
What is so great, so wonderful about you? If you have done a good job with your autobiography and you have done a good job answering these questions half of your work is done. It takes time to do this. Spend time on it.
·What is special and impressive and unique about you?
This is not an easy question to answer. You should ask someone ‘Hey what is so special about me’. Your mother may not always have the same ideas you have: ‘You eat well’. That’s not going to help you figure out an answer. Ask a friend.
·What details in your life have shaped you and influenced your growth?
What details in your life have made you the person you are and have influenced your choice of career goal?

Stage 2: Writing

Write several outlines and decide which you like best. Remember the essay has an introduction, a body and a conclusion. Outline the things you want to say and from all the material you have written, select the material which you think will go well in your essay. Select the most significant details. Put that into your outline. Make your outline useable, make it neat and leave lots of space. Now you are ready to write the essay. Write on lined paper, double spaced, using only one side of the page. The first attempt at writing the essay is going to be terrible, but don’t worry; it is only the first draft. Do not edit as you write. Write it out. Make it too long.

Stage 3: Revision

Let the essay sit for a day or two. Then go over it with a red ink pen making little lines; cross out words or sentences. Revise it carefully and write your second draft. This may also be disappointing. Don’t expect too much from your first attempts. It takes a lot of work. I have often put in a lot of work, put it in an envelope, taken one last look and said ‘Oh hell, I have to do it again’ and I did it again. Do as many drafts as you feel is necessary. Spend time on the first paragraph. Make sure that first paragraph is terrific and interesting. Don’t make it cute or flowery. Don’t say anything less than fascinating. You won’t get it on your first draft. You will probably get it on your sixth or seventh try. Also pay attention to your last paragraph which may be only one sentence – make it a snappy last sentence. Be clear, specific and interesting.

You are likely to be exhausted, fed up and sick of the whole project. At that time don’t push yourself. Let it sit. Give the essay to somebody else to look at. Someone who is older, perhaps a former teacher; not a friend who is afraid to criticise you. Somebody who cares enough to be critical and tell you the truth. Then write it again. Once you think you have got the final draft, what do you do? Proofread it as if you were the editor of India Today or Times of India. Not a single mistake must survive – spelling or grammatical. Look every word up in the dictionary that you are not absolutely sure of. Remember that content and style are both important (60%:40%). Make sure that the essay looks perfect.

(Source: fulbright.co.uk)

Research Proposal


Writing Research Proposals: An Introduction

The handout is intended as a basic guide to the elements of research and grant proposals. It includes a list of hyperlinks by discipline to further assist you in more specific writing guidelines. Before you start writing any grant application, you should carefully read the specific instructions provided.

Research/Project Proposals

Research proposals are intended to convince the audience that one’s project is worthwhile, and that the author has the competence and organization to complete it. Generally, a research proposal should contain all the key elements involved in the research process and include sufficient information for the readers to evaluate the proposed study. Research and project proposals vary in length; they can be from 5 to 40 pages, depending on what the department, committee chair, or funding source requires.
Regardless of the research area and chosen methodology, all research proposals must address the following questions:
What do you plan to accomplish?
Why is this research or project valuable to the field? How are you going to execute the study?
A research proposal often shares similarities to a project proposal; however, a research proposal addresses a particular project: academic or scientific research. The forms and procedures for such research are usually clearly defined by the field of study, so guidelines for research proposals are generally more exacting than less formal project proposals.
Research proposals contain extensive literature reviews and should provide convincing support of the necessity of the research study being proposed. Doctoral dissertations begin with research proposal (also called a prospectus); the proposal must be accepted by the candidate’s committee before the actual research begins. In addition to providing a compelling rational for the proposed research, the proposal must detail the methodology for conducting said research; this methodology must be consistent with requirements of the professional or academic field.
Elements of a Proposal:
Introduction Statement of the Problem Purpose of the Study Review of the Literature
Questions and/or Hypotheses Methodology Significance of the Study References
Appendices
Following is a list of general criteria for evaluating research and grant proposals:
Does the proposal address a well-formulated problem?
Is the research important (e.g., will the data collected have useful effects)? Is special funding necessary to solve the problem or collect the research?
Is the research grounded in existing substance, and is this groundwork sufficiently sketched out?
Does the proposal clearly explain what work or research will be pursued? Does the applicant have experience (i.e., a good track record) with proposed
research and/or publication?

Additional Resources and Links by Discipline

Humanities

Online Writing Lab (OWL) Purdue University
http://owl.english.purdue.edu/owl/resource/557/01/
“Writing in the Humanities.” Dartmouth University http://www.dartmouth.edu/~writing/materials/student/humanities/religion.shtml
Brown University Writing Center http://www.brown.edu/Student_Services/Writing_Center/resources/writers/ac– humanities.html

Sciences

CHEMINFO, “Guide for Better Science Writing.” Indiana University http://www.indiana.edu/~cheminfo/14-05.html
“Writing Guidelines for Engineering and Science Students.” Virginia Tech. http://www.writing.eng.vt.edu/
“A Guide for Proposal Writing.” National Science Foundation http://www.nsf.gov/pubs/2004/nsf04016/start.htm
Brown University Writing Center http://www.brown.edu/Student_Services/Writing_Center/resources/writers/ac– sciences.html

Social Sciences

“Writing in the Social Sciences.” Dartmouth University http://www.dartmouth.edu/~writing/materials/student/soc_sciences/write.shtml
“Paisley Currah’s Writing Guide.” CUNY
http://academic.brooklyn.cuny.edu/polisci/pcurrah/writing.htm
“General Advice on Social Science Writing.” Boston Universityhttp://www.bu.edu/polisci/people/faculty/gerring/essaywritingadvice/Adviceonessaywriing.pdf
Brown University Writing Center http://www.brown.edu/Student_Services/Writing_Center/resources/writers/ac– socsci.html
These guidelines were put together for use by the GPSA of UNLV by Heather Lusty, GPSA Vice-President 2007-2008.

No tags (Edit Tags)

SOP by Mellypink

Nguồn: http://ttvnol.com/Duhoc/1210039

Chào các bạn,
Thời gian gần đây mình có nhận được khá nhiều email hỏi kinh nghiệm về việc apply học bổng trong đó phần lớn các email đều hỏi xin Statement of Purpose – SOP. Trên diễn đàn mình thấy có khá nhiều bạn đã chia sẻ các kinh nghiệm xin học bổng tuy nhiên chia sẻ quá trình viết SOP chưa nhiều, mà đây lại là 1 trong những yếu tố quan trọng của quá trình apply. Nhân tiện hôm nay mình “dọn dẹp” USP tìm lại được bản final của mấy hồ sơ xin học bổng, mình copy lại ra đây để chia sẻ với mọi người. Mình lập topic mới, hy vọng các EMer, Fulbrighter … cùng vào đây chia sẻ. Nếu có topic nào đã trùng lặp thì mod chuyển giúp mình. Lưu ý mình chỉ chia sẻ về học bổng Erasmus Mundus và Fulbright là 2 học bổng mình đã apply thành công, các học bổng khác có thể có các yêu cầu cụ thể riêng, các bạn nên tìm hiểu kĩ.

1. Học bổng Erasmus Mundus – EM

Học bổng EM thường yêu cầu bạn viết 1 bản Statement of Purpose hoặc Letter of Motivation. Theo kinh nghiệm của cá nhân mình, cả 2 dạng essay trên đều có nội dung giống nhau, để trả lời cho các câu hỏi WHY – Tại sao bạn muốn đi học, What- học khoá này sẽ đem lại cho bạn điều gì, How- Bạn sẽ ứng dụng những điều bạn học được như thế nào. Trong khi viết bạn cũng cần thể hiện bạn là người PHÙ HỢP với khoá học. Sự phù hợp có thể thể hiện ở Kinh nghiệm làm việc, khoá học Đại học có liên quan, hay những đam mê, sở thích mà bạn có.

Về format, Letter of Motivation cần viết dưới dạng 1 bức thư (tất nhiên)! Có mở thư, kết thư cẩn thận.

Dưới đây, tớ post lại Letter of Motivation cho khoá Communication, Media & Cultural Studies. Rất tiếc là khoá này đã close, tuy nhiên các bạn có thể tham khảo cho quá trình apply các course khác!

Name
No 1- XYZ St-Hanoi, Vietnam
University of Florence – Polo delle Scienze Sociali
D1 ?” Room 003 – Via delle Pandette,
32 – 50127 Florence, Italy
15 December 2008
Dear Sir or Madam,
I am writing to express my interest in your European Master of Arts in Media, Communication and Cultural Studies programme and would like to explain my motivation in a few words for your consideration on granting me the admission and scholarships.

As you can see from my enclosed CV, one of my most distinctive characteristics is the diversity of experiences I possess. Graduated from Hanoi Foreign Trade University, I have had one year working for a multi-national company and then more than three years working as founder and coordinator of GreenZoom ?” an organisation focusing on the field of Culture and Communication for Community Development. My initiative is launched from a firm belief that a group of young people can make real change to their community by using various methods of communication in development projects. With the spirit of Sharing & Creating, GreenZoom strives to build a Vietnamese community of creative, intellectual and responsible young people aiming to preserve the country?Ts diverse culture and traditions, promote cultural exchanges and contribute passionately to the progress of society. During the last three years, GreenZoom has achieved great attention through various development projects, creative workshops and community exhibitions.

As part of my personal and professional development, I had chance to attend various cultural and social exchange programmes and international conferences from Asia to Europe, Latin Amerian, Africa where I once again appreciated the beauty of cultural diversity, the necessity of enhancing and deepening the understanding of country?Ts unique cultural identity and heritage, the importance of developing multimodal communication for development. I think that it has been these experiences that have shaped the person I am today.

As having set my long-term career in cultural studies and communication, I am motivated to work as an active young activist preserving and promoting my homeland?Ts culture as well as making a difference for better futures of community development in Vietnam by applying various ways of communication and media. After three years working in practice and pursuing professional interest in communication, I realized that I am in need of developing my understanding of both theoretical and practical issues relating to the mass media, culture and the new technologies. Now it is high time for me to work out a master plan which I believe would help me bring greater contributions to my organisation particularly and the prosperity of my country generally.

Looking for a name from a large pool of different programmes, I chose The Erasmus Mundus MA in Media, Communication and Cultural Studies for its unique, interdisciplinary and inter-university features which enable students to attend courses at two universities in different countries.
Firstly, considering that the focus of the programme is on Media, Culture, and Communication, taking this course will help me explore the most recent developments of multimodal communication as well as extend skills of multimedia production. Within the course?Ts duration, I will be equipped with numerous approaches and applications and given opportunities to design, produce and analyse media messages in a variety of contexts. From what I have found out at the Comundus website as well as via correspondence with programme?Ts professors, I believe the combined skills and knowledge the course offer will give me valuable resources to take home and contribute for my own organization growth. Therefore I consider this Master program a stepping stone to my future career success.
Secondly, the Master?Ts program offered by a consortium of leading European higher education institutions would give me the possibility to learn with famous scholars and excellent students and at the same time, gain precious experience with other perspectives and cultural practices. As communication and culture strike me as one of the most exciting areas of research today, I appreciate the chance to broaden my network, meeting and exchanging views with peers from around the world. Besides, being familiar with living and working in a multicultural international surroundings, I am eager to quickly adapt to new environment, to accept and appreciate differences, to learn from others and easily get connected in a network.

Thirdly, having a passion for traveling and understanding different cultures of the world, I do hope that, through this master course, I am able me to get an in-depth understanding and real experience of European society where beholds the vibrant cultural and historical significance as the epicenter of civilization. I have come to Europe one year ago as a visitor, this year I hope to come back as a student.

In conclusion, ?olearning, sharing, networking, and leading?-those are four elements that I would like to apply for Media, Communication and Cultural Studies Master course . Upon return to Vietnam on completion of my study, I strongly believe that the advanced knowledge and skills I have will affirm me for better contributions to my organisation particularly and my country generally.
I well understand the great pressure and challenges that will be presented to me when studying in such a distinguished program as yours; but given a chance, I am determined to overcome any obstacles to achieve my goals.

I would be obliged if you could give me an opportunity to contribute to the excellence and diversity of your advanced program.
Thank you for your consideration and I am looking forward to your positive reply.

Yours sincerely,

Name

Thư giới thiệu – Letter of Recommendation

LETTER OF RECOMMENDATION

Một trong các thành phần quan trọng nhất trong đơn xin học của bạn (dành cho các trường hợp xin vào học các trường sau đại học) đó là 2-3 lá thư giới thiệu. Cùng với Bản trình bày mục đích và Kết quả học tập, Bằng cấp, các Thư giới thiệu đóng vai trò hết sức quan trọng (trong nhiều trường hợp có thể nói là quan trọng nhất) quyết định xem bạn có được chấp nhận hay không.
Bạn là người chịu trách nhiệm hoàn thành hầu hết các phần trong đơn xin học. Ðối với trường hợp Thư giới thiệu, bạn không nên cho rằng nó không thuộc phạm vi trách nhiệm của bạn (bởi bạn không phải viết chúng) mà ngược lại. Bạn phải chọn lựa những người viết thư, đôi khi thu xếp việc dịch thư, và phải đảm bảo rằng các thư phải được hoàn thành đúng thời gian.
Bây giờ, chúng ta sẽ xem xét một số câu hỏi chính bạn cần trả lời để hoàn thành nhiệm vụ này.
Khi nào bạn nên bắt đầu?
Hoàn thành nhiệm vụ này sẽ đòi hỏi khá nhiều thời gian, cho nên không nên chờ đợi đến những phút cuối cùng. Phải sắp đặt kế hoạch từ trứơc. Sau đây là một số bước cần thiết bạn cần theo để có được thư giới thiệu tốt:

  • Chọn lựa và tiếp cận những người giới thiệu
  • Sắp đặt các buổi hẹn, mang theo các tài liệu cần thiết cho người giới thiệu
  • Dịch thư và sửa lỗi (bạn phải đảm nhiệm công việc này trong hầu hết các trường hợp).
  • Mang lá thư đã được dịch và sửa lỗi cho người giới thiệu để xin chữ kí của họ. Kiểm tra lại xem thư giới thiệu phải được đánh máy hay viết tay!

Ai là người bạn nên chọn làm người giới thiệu?

Nguồn cung cấp thư giới thiệu thông thường đó là các giáo sư trong khoa hoặc người phụ trách (employer) nơi bạn làm việc. Người giới thiệu bạn phải là người hiểu rõ bạn, và phải có đủ tư cách cá nhân để giới thiệu bạn. Thư giới thiệu từ các giáo sư là bắt buộc vào những người nộp đơn xin học Ph.D và chương trình đào tạo nghiên cứu khác. Các trường đào tạo nghề thường đánh giá các thư giới thiệu từ các người chuyên nghiệp (trong lĩnh vực bạn muốn theo học) ngang bằng với thư từ khoa bạn học.
Thư giới thiệu từ khoa bạn học phải được viết bởi người biết rõ khả năng học tập của bạn, có thể đánh giá được khả năng thành công của bạn trong một môi trường yêu cầu mức độ hàn lâm cao. Người thuê bạn làm việc cũng là một nguồn cung cấp thư giới thiệu tuyệt vời miễn là họ phải là người giám sát công việc của bạn.
Cố gắng tìm kiếm thư giới thiệu từ những người có khả năng miêu tả khả năng, thói quen làm việc, sự chín chắn cũng như khả năng lãnh đạo của bạn. Các trường sau đại học và các trường dạy nghề còn đánh giá đến cả khả năng giao tiếp, nghiên cứu và phân tích của bạn.
Tránh những thư giới thiệu của những người quen biết sơ sơ , bạn bè hay người thân của bạn. Cũng nên tránh lấy thư giới thiệu từ những người hoạt động chính trị, lãnh đạo doanh nghiệp bởi các thư giới thiêu do họ viết thường theo mẫu do đó không giúp ích được cho bạn nhiều.
Chú ý: Bạn phải có được ít nhất một lá thư giới thiệu từ một giáo sư dạy chuyên ngành của bạn.

Làm cách nào để có thể xin được thư giới thiệu?

Thu xếp một cuộc hẹn với người giới thiệu. Mang cùng bạn các thông tin tóm lược về kế hoạch của bạn. Các tài liệu của bạn càng chi tiết bao nhiêu, càng dễ bấy nhiêu để người giới thiệu viết thư cho bạn. Các thông tin sau đây bạn cần thiết mang theo:
– Tên đầy đủ của bạn – giống như bạn đã điền trong đơn xin học – địa chỉ liên hệ để người giới thiệu có thể liên hệ khi xong bản nháp. Các thông tin trên cũng giúp họ luôn nhớ tới yêu cầu của bạn.
– Hai bản copy của mẫu thư mà người giới thiệu phải điền. Nên nhớ là luôn luôn phải mang 2 bản copy, bởi người giới thiệu phải có ít nhất một bản nháp. Ðiền tất cả các thông tin trong phần thông tin cá nhân trước khi đem photo. Không nên mang bản cuối cùng bởi bạn vẫn cần phải kiểm tra lại sau đó mặc dù có thể người giới thiệu rất giỏi tiếng Anh.
Chú ý: Mặc dù thư giới thiệu thông thường phải được giữ bí mật, tuy nhiên bạn vẫn không thể dựa vào người giới thiệu để họ viết thư cho bạn một mình ngoại trừ trường hợp bạn tin tưởng họ 100%. Mặt khác bạn cũng không nên soạn thư một mình sau đó mới mang đến cho người giới thiệu. Bạn sẽ gặp rắc rối lớn nếu để các quan chức xét duyện biết rằng đây là thư bạn viết. Tốt nhất là bạn phải tìm những người giới thiệu thật tốt.
– Một bản miêu tả chi tiết tên và chương trình khoá học bạn đăng kí (bạn nên cung cấp bản copy chương trình học và/hoặc một số thông tin về trường bạn nộp đơn).
– Một bản copy của Bản trình bày mục đích
– Các bảng điểm và kết quả học tập (dĩ nhiên là bằng tiếng Việt).
– Các thông tin về hạn nộp đơn và ngày bạn muốn thư giới thiệu phải được hoàn thành.
Cố gắng để đạt được những điều bạn mong muốn ngay tại cuộc gặp mặt. Nếu như người giới thiệu không biết tiếng Anh hay không thể viết tiếng Anh, hãy yêu cầu họ viết thư giới thiệu bằng tiếng Việt sau đó bạn sẽ dịch sang tiếng Anh. Sắp xếp ngày bạn sẽ mang bản dịch đã được kiểm tra tới và xin chữ kí hay để chuyển sang dạng của một Thư giới thiệu trang trọng.

Vấn đề về dịch

Bây giờ, bạn đã có các thư giới thiệu bằng tiếng Việt, bạn cần một tổ chức dịch chuyên nghiệp dịch chúng sang tiếng Anh. Hoặc bạn cũng có thể nhờ những người quen có tiêng Anh tốt dịch giúp bạn.
Ở trường hợp thứ nhất, bạn sẽ có các bản sao có dán tem chứng nhận của tổ chức đó. Bạn có thểgửi tài liệu gốc và bản dịch đến trường. Tuy nhiên đây có thể không phải LÀ CÁCH TỐT NHẤT. Ở trường hợp thứ hai, bạn nên chọn những người khác nhau để dịch các thư khác nhau.Tất cả các thư giới thiệuvới cùng một kiểu sẽ không tốt với việc nộp đơn xin học của bạn .
Trong cả hai trường hợp , bạn nên mang bản dịch đã được xem xét kỹ càng đến cho những người giới thiệu yêu cầu họ viết chính thức. Mặc dù việc này nghe có vẻ phức tạp nhưng bạn sẽ có thư giới thiệu như bạn mong muốn.
Một sai lầm phổ biến: Nhiều sinh viên có các thư giới thiệu được in thành các bản riêng với cùng khuôn mẫu và cùng kiêủ chữ. Ðiều này có thể khiến bạn trượt ngay khi người ta xét đơn của bạn.
Chú ý quan trọng: Một nguyên tắc về thư giới thiệu ở Mỹ là người giới thiệu phải ký trên chỗ đóng dấu (hoặc giáp lai chỗ dán phong bì), đừng quên yêu cầu người giới thiệu thực hiện điều này.
Tôi có thể gửi riêng các thư giới thiệu không?
Mặc dù bạn có thể gửi riêng các thư giới thiệu nhưng bạn nên gửi chúng cùng với đơn của bạn. Nếu muộn, bạn có thể gửi đơn trước, sau đó thu thập các thư giới thiệu rồi gửi sau. Ðể chắc chắn rằng trường đã nhận được đơn của bạn, hãy gửi email để yêu cầu xác nhận. Ðừng gửi các thư giới thiệu quá muộn bởi vì nếu không có các thư giới thiệu, đơn của bạn sẽ không được xét.

No tags (Edit Tags)

Kinh nghiệm apply học bổng Tiến sỹ

Nguyễn Minh Hiển

Ngành học: PhD in Economics

Trường đang học: University of Missouri at Columbia Niên khóa: Nhập học Fall 2011

Dạng học bổng: Teaching Assistantship

TOEFL: 94 (Reading 25, Listening 24, Speaking 20, Writing 25)

GRE (computer-based): Verbal 590, Quantitative 800, Writing 4.5

Undergrad GPA: 8.1/10 (Hanoi University of Technology)

Số năm kinh nghiệm trước khi apply: 4.5 năm

 Chia sẻ kinh nghiệm apply

Đi du học là một trải nghiệm tuyệt vời. Trước hoàn cảnh giáo dục từ chương ở nhà thì đi du học có lẽ là con đường tốt để tự cứu mình mà may ra có thể cứu những bạn khác. Từ một người vô cùng bối rối và nhút nhát, sau khi qua Mỹ mình đã có thêm kiến thức, tự tin và biết mình đang đi đâu.

Bạn không cần phải giỏi hay đạt nhiều giải thưởng, phải học trường chuyên lớp chọn hay có nhiều tiền mới có thể du học được. Tất nhiên có một số yếu tố đó cũng tốt.

Điều bạn cần là kết quả học tập khá, tiếng Anh đạt khá trở lên, mày mò Internet về trường lớp. Thị trường về trường học ở Mỹ rất đa dạng với đủ loại trường lớp, những lời khuyên, những trường hợp bạn đã biết cũng tốt nhưng nhưng ẩn số chưa khám phá còn lớn hơn nhiều, tự bạn tìm kiếm bạn sẽ thấy có gì đó phù hợp với bạn.

Con đường vạn dặm bắt đầu bằng một bước chân. Hãy đi và bạn sẽ đến. Dù bạn thất bại hay thành công (cá nhân mình thấy những bạn cùng lứa với mình đều đi được hết), chỉ riêng chuyện bạn bỏ công sức tìm hiểu và chuẩn bị nghiên túc cũng đem đến cho bạn những kiến thức rất bổ ích.

 

Vì sao bạn muốn đi du học? Tại sao bạn chọn học ở Mỹ?

Mình có ý định đi du học từ khoảng năm 2002 và đi du học vào đầu năm 2005. Nghĩ lại thì lý do của mình lúc đó không chín chắn lắm, đơn giản là mình chán cuộc sống ở nhà và nghĩ đi du học sẽ thú vị và mở ra cho mình những cánh cửa mới. Mình lúc đó không có tầm nhìn xa.

Mình chọn học ở Mỹ bởi lúc đó mình thấy một số bạn cùng lứa hơn mình một khóa đi học ở Mỹ được với học bổng của trường. Mình nghĩ như vậy thật tuyệt và nghĩ mình cũng có thể đi học được như mọi người vì mình thấy mình cũng có khả năng như những anh chị đó. Họ làm được thì mình cũng làm được. Suy nghĩ đó có chút hiếu thắng một chútJ

Bạn cho rằng mình phù hợp với ngành học, chương trình học như thế nào?

Lúc đầu qua Mỹ mình học Thạc sĩ về Electrical Engineering, rồi đi làm một số năm và quay lại trường học PhD về Economics. Ngành này phù hợp với mình vì mình cần những công cụ kinh tế định lượng để đi sâu vào kinh tế xã hội, những kiến thức này chỉ trong trường mới dạy. Ngoài trường học thì mình có những kinh nghiệm sống, quan sát trải nghiệm xã hội Mỹ thực sự nên cũng thấy liên kết từ cái mình học tới cuộc sống ở ngoài.

Điều quan trọng là mình có có thể tự thích nghi để phù hợp với ngành học. Thú thật, học Kinh tế không đơn giản vì học toán định lượng nhiều chứ không chỉ là những ý tưởng mơ màng. Học tập đòi hỏi kỷ luật và dành rất nhiều công sức với môn học mặc dù lúc đầu chính mình cũng hơi “choáng”. Nhưng dần dần mình cũng quen. Hiện tại có thể cũng chịu đựng nhưng nghĩ tới tương lai mình thấy sự chịu đựng của hiện tại cũng tốt để mình thành người tốt hơn.

Theo bạn việc lên kế hoạch du học có quan trọng và cần thiết không, vì sao?

Mình nghĩ việc lên kế hoạch du học là rất cần thiết vì ai dậy sớm thì đi được xa. Có những thời điểm không đợi bạn như các deadline của trường, của học bổng, của điểm tiếng Anh. Nếu bạn không đặt kế hoạch thì có thể bị lỡ. Ngay cả nộp đơn cho trường, ai nộp sớm thì hồ sơ cũng được ưu ái hơn.

Khi nào nên bắt đầu lập kế hoạch du học?

Nếu tính thoải mái thì bạn nên lập kế hoạch trước khoảng hai năm vì bạn cần thời gian để hâm nóng trước khi chạy nước rút. Nếu bạn có thể bắt tốc độ luôn thì từ 1.5 tới 1 năm trước khi bạn nộp hồ sơ.

Nhưng để ý trau dồi tiếng Anh trước không bao giờ là thừa. Bạn chuẩn bị sớm nhất có thể.

Để có được bản kế hoạch du học hiệu quả và phù hợp nhất cần chú ý đến những yếu tố nào?

Mình nghĩ thường con người có sức ỳ lớn và có thể không theo được quỹ đạo. Vì vậy cần tạo áp lực để đi theo quỹ đạo. Ví dụ, để làm tốt các standardized tests, bạn cần dành ra 1 lượng thời gian nhất định để ôn luyện. Mình nghĩ trước tiên bạn nên xem luôn lịch đăng ký thi Toefl/GRE/GMAT và ước lượng bạn cần ôn bao lâu thì đăng ký luôn. Bạn sẽ có khí thể để chuẩn bị cho tốt.

Bạn có đưa ra những phương án dự phòng trong kế hoạch du học?

Khi mình apply thì mình chỉ quyết tâm đi Mỹ vì mình biết là hoàn toàn có thể. Sau khi mình apply trượt đợt một vì thiết kinh nghiệm, mình được một học bổng đi Hàn và đi Úc nhưng mình quyết định bỏ để đánh cuộc. May mắn thay mình đi được Mỹ ngay lần sau.

Cần làm gì để quản lý thông tin du học hiệu quả và khoa học?

Mình thường tạo thư mục trên máy tính thôi.

Deadlines nộp hồ sơ và deadlines cho các nguồn hỗ trợ tài chính thường vào khoảng thời gian nào?

Bạn cần tự nghiên cứu theo website của trường. Thường các trường bắt đầu nhận hồ sơ cho kỳ Fall vào khoảng đầu tháng 12. Bạn nộp được càng sớm càng tốt.Mình nghĩ áp lực và cam kết sẽ khiến bạn có động lực thực thi kế hoạch tốt. Cam kết và áp lực có thể đến từ đã trả tiền lệ phí thi, kế hoạch học nhóm bạn bè hối thúc nhau hay đi học thêm lớp tiếng Anh.

Làm thế nào bạn chọn được trường và chương trình học thích hợp (Ranking, Curriculum, Professor/Faculty, Class size, Location, Tuition fee, Living cost), nên cân nhắc những yếu tố gì? Nếu có nhiều lựa chọn nên bắt đầu từ đâu?

Về rank

Trường rank cao: nếu bạn xin vào được trường rank cao và ở trong một chương trình PhD thì bạn sẽ phải làm việc rất nhiều. Nhưng bù lại, nếu bạn sống sót được thì cơ hội việc làm của bạn ở Mỹ trong giới academia hay industry đều rất tốt.Bạn có thể ở trong một team có nhiều member và có không khí cạnh tranh lớn.

Trường rank vừa: bạn cũng vẫn phải làm việc chăm chỉ cho tương lai công việc. Nhưng cơ hội để làm cho academia không cao như trường rank cao. Bù lại xin việc ở industry cũng tốt. Ở industry có nhiều jobs nên có lẽ không thành vấn đề. Bạn có thể có thời gian để tìm hiểu về văn hóa xã hội Mỹ.

Trường rank thấp: bạn chỉ nên học Master thôi, có thể đó là bước đệm cho bạn khi mới sang Mỹ nếu họ cho bạn tiền. Đó có thể là cơ hội tốt cho bạn tìm hiểu tác phong làm việc và văn hóa xã hội Mỹ. Sau khi tốt nghiệp bạn có thể học tiếp PhD ở trường rank cao nếu bạn muốn.

Về Faculty/Professor

Trường rank cao thì tất nhiên là tốt rồi. Nhưng ở trường rank vừa và thấp cũng có thể có những giáo sư rất tốt làm trùm một vùng. Bạn cần nghiên cứu về giáo sư để biết. Nếu có giáo sư như vậy thì khả năng có thể có RA.

Vùng New England là nơi tương đối đắt đỏ nhưng đi lại thuận tiện. Do đó có những cơ hội đi seminar dễ dàng. Nếu bạn ở thị trấn nhỏ thì con người thuần chất thân thiện hơn, nếu bạn gần thành phố lớn hay ở thành phố lớn thì phức tạp hơn và vật chất.

Trường ở khu Midwest thì có vẻ tẻ nhạt đơn điệu quá cho các bạn mới sang Mỹ nhưng đó là bộ mặt thật của người Mỹ không màu mè. Giá cả sinh hoạt thấp và con người tốt với nhau. Cá nhân mình sau khi sống ở một thị trấn nhỏ thân ái giữa con người với nhau trong 3 năm rồi mới sống ở gần thành phố lớn thấy hiểu nước Mỹ hơn nhiều.

Khu Northwest quá xinh đẹp.Mình không biết gì nhiều chỉ biết là thiên nhiên quá đẹp.

Mạn California nắng ấm quanh năm.Chi tiêu đắt đỏ và hơi xô bồ, hơi giống ở Việt Nam.Nếu bạn quan tâm tới business thì có vẻ cũng tốt.

Phía Nam nước Mỹ như Georgia, South Carolina… gắn với văn hóa miền Nam nước Mỹ rất thân thiện với những người Mỹ da màu. Giá cả sinh hoạt phải chăng.

Mạn Texas, New Mexico khá là nóng.

Tùy theo bạn muốn gì nhưng mình nghĩ bạn cần đặt các chỉ tiêu học tập, ranking của trường lên trên. Nếu bạn muốn khám phá thế giới sôi động thì có lẽ bạn chọn nơi thành phố. Nếu bạn có gia đình, thích tĩnh lặng và tìm nơi nuôi dạy con cái cho tốt thì có lẽ thị trấn nhỏ phù hợp vì chi phí thấp và an sinh xã hội tốt.

Có thể chọn và học ngành khác với ngành đã học ở đại học được không? Nếu chuyển ngành sẽ có lợi thế/khó khăn gì? Phải chuẩn bị những gì nếu muốn chuyển ngành?

Bạn có thể học thêm những ngành khác tùy nhu cầu của bạn nhưng đó không nhất thiết là bạn bỏ cái ngành cũ của bạn. Đó là chuyện rất bình thường ởMỹ. Ở Mỹ trừ bên kỹ thuật chuyên sâu, giáo dục đại học cho sinh viên kiến thức căn bản chung chung. Sau đó học gì thêm là tùy sở thích của sinh viên. Bằng Master như một major thứ hai thôi. Mình từng biết có ông người Mỹ có tới 3 cái bằng Master khác hẳn nhau.

Nếu học thêm ngành khác bạn cần trả lời câu hỏi bạn muốn giải quyết vấn đề gì và tại sao cần học thêm một cái mới. Sau đó bạn tìm kiếm Google, xem website của trường cho những câu hỏi của bạn

Bạn có thể chia sẻ kinh nghiệm, các bước để viết một bài luận tốt? Có nên đọc bài luận mẫu không? Tại sao? Nếu có thì nên đọc thế nào? Nên nhờ ai xem và sửa giúp bài luận?

Mình nghĩ khi bạn bắt đầu viết một bài luận bạn nên suy nghĩ ở thể tương lai. Hãy tạm bỏ qua quá khứ của bạn. Bạn hãy đặt ra câu hỏi: giấc mơ của bạn là gì? Bạn có vấn đề gì bạn muốn dành thời gian giải quyết. Đó có thể xuất phát từ những câu chuyện riêng tư như có người nhà bị bệnh, bạn muốn học ngành y để tìm thuốc chữa. Hay có thể xuất phát từ những bất cập của báo chí Việt Nam mà bạn muốn giúp giải quyết, bạn tìm kiếm mặc dù chưa có giải pháp. Rồi từ giấc mơ đó bạn kết nối với hiện tại và quá khứ thành một câu chuyện “tìm kiếm” của bạn với nhiều tình tiết cá nhân, thử nghiệm, thành công, thất bại. Câu chuyện muốn nộp đơn xin học sẽ được đưa vào trong hành trình theo đuổi giấc mơ của bạn.

Những điều nên tránh: những lời chung chung sáo rỗng không mang tính cá nhân, những lời dài dòng.

Về việc đọc bài luận mẫu, mình nghĩ không nên đọc nhiều vì mỗi người có những câu chuyện khác nhau nhưng bố cục vẫn là bạn đang đi đâu, bạn từ đâu tới và bây giờ bạn đang ở đâu. Sau đó là những tình tiết rất thật và cá nhân của bạn. Nếu bạn đọc nhiều bài mẫu bạn khó là chính mình và khó thành độc đáo được.

 

—————————————————————————

Chương trình rất mong nhận được góp ý của các bạn. Nếu bạn cảm thấy có thể chia sẻ kinh nghiệm của mình hoặc biết ai đó có kinh nghiệm thú vị, hãy liên hệ với Interview Group ở địa chỉ: interview@nhomlua.org

Cảm ơn các bạn đã dành thời gian cho Nhóm Lửa

Biên tập: Thu Thủy và Bích Nguyễn 

2 Sample Letter of Recommedation

As many people asked me about the letter of recommendation or letter of reference, I would like to post some of mine as samples. Because LRs are really personal, I am sorry that some parts of them are hidden or changed. Anyway, the contents are kept intact. All what are said in the letter do not necessarily truly reflect my very self. And, as usual, all are just for your reference only. It is strictly forbidden to copy them under any form. I welcome comments on the letters’ contents, writing styles, formats, not on my very self. Thank for your cooperation.

 

The first is my employer’s letter (about one page and 400 words)

 

 

 

(Printed on the letterhead)

 

November 10, 2020

 

To Whom It May Concern:

 

This reference letter is provided at the written request of Do Thanh Hai, who has asked me to serve as a reference on his behalf. I have been acquainted with Hai for four years but came to know him well last year as he successfully passed the entry exam to the … and became the youngest researcher at the …

 

As I learnt from other colleagues, Hai was once one of our outstanding students at the …. Now, working at the …, Hai has proven to be a potentially high-caliber researcher in his specialized field of International Politics and European studies. He has fruitfully participated in a number of research projects, through which he has shown exceptional creativeness and a refreshing idealism tempered only enough to accomplish what needs to be done. Other colleagues often remark that Hai is blessed with considerable talent. However, what many of them overlook is how hard Hai works to cultivate his talent, whether it is the enrichment of the knowledge of his specialization, or the development of his English language proficiency, public speaking skills or his writing skills as he works through a research paper.

 

Interestingly, Hai’s amalgamation of talent, intellectual curiosity and hardworking comes “packaged” in a wonderfully friendly, humorous, sincere and caring human being. He has been the master of ceremonies in various community activities of our institute. His ballroom dancing performance is a kind of excitement and inspiration. He is now the youngest elected member of the … … Executive Board and an active member of the … Youth Union’s Executive Board. He is no doubt our asset and pride.

 

For all above-mentioned reasons, he tops the list of the promising researchers and faculty members that we need to cultivate for our future development. I highly recommend him for any position of work, leadership, education, or any other capacity in which he can spread his excitement and share his talents with others. At our institution, we are expecting big things from Hai in the way of educational and communal leadership in the years to come.

 

Once again, thank you for the opportunity to recommend such a special and impressive young man. If any inquiry is required, feel free to contact me at my email address: …………for the fast and reliable reply.

 

Yours sincerely,

 

(Signature,

Title or Position, Address and Telephone No of the Referee)

 

 

 

The second is the letter of the academic (one page and about 400 words).

 

(Printed on the letterhead)

 

November 10, 1980

 

To Whom It May Concern:

 

I am proud to recommend my one-time beloved student and currently the youngest researcher of the Institute for International Relations (IIR), Do Thanh Hai, for your scholarship program. Six years of acquaintance help me somewhat grasp his aptitude and personality.

 

As his professor, I had an opportunity to observe Hai’s participation and interaction in class and to evaluate his knowledge of the subject matter. At that time, he was primarily well-known for his intellectual curiosity and talent. He always tried to seek truth in each and every area of life, whether in learning, discussing philosophy, or relating to his fellow students or his teacher. His very excellent quantitative and analytical ability helped him find out intelligent and rational answers to even the most challenging questions raised in the class. Further, Hai was very helpful in creating an exhilarating learning atmosphere in the class by keenly giving ideas, discussing and asking motivating questions. He was a kind of open-minded individual who was always willing to share with his classmates his own opinion and ideas and enthusiastically contribute to discussions.

 

Now, he is a colleague of mine at the IIR. Always, in his work, Hai is consistent, dedicated and passionate, enthusiastic, cheerful and a pleasure to work with. He is an active member of the IIR Junior Researchers Club, which serves as a forum for young researchers and faculty members of the IIR to share knowledge, research and teaching skills and methods. Although being a researcher, he actively gets involved in teaching. He has also shared the burden of teaching activities with us. At present, due to lack of a Master’s degree, he has only worked as a very helpful assistant to other veteran lecturers in teaching American and European studies for full-time students. Therefore, I strongly encourage Hai to further his education so that he will be able to contribute more to the research and teaching of the IIR. I am willing to do everything within my range to help him and, I am sure, you will do it too.

 

I am deeply impressed by Hai and recommend him unhesitatingly. If you have any questions or wish to know further about Hai, please feel free to contact me at .

 

 

 

Sincerely,

 

(Signature,

Title or Position, Address and Telephone No of the Referee)

 

Note: This post is copied from Sailingtothesea’s blog. All rights reserved. This post is for reference only, do NOT copy and paste it.

Letter of Recommendation

Trong bộ hồ sơ xin học sau ĐH, đặc biệt là hồ sơ xin học bổng, có 2 loại giấy tờ rất quan trọng nhưng đa số SVVN đều chưa có kinh nghiệm khi chuẩn bị. Đó là Thư giới thiệu và Tuyên bố cá nhân. Theo một số chuyên gia tuyển sinh của các trường ĐH danh tiếng ở Anh, Mỹ, đây là 2 trong số những giấy tờ có tính chất quyết định nhất với một hồ sơ xin học.

 

Thư giới thiêu: Cụ thể và chân thật

 

Letter of Recommendation hay Letter of Referee (LOR) là thư giới thiệu của một người quen, không phải người nhà, để bày tỏ ấn tượng của họ về SV đó và khẳng định rằng SV đó xứng đáng được nhận vào học hoặc nhận học bổng này.

 

Thông thường, các trường yêu cầu ít nhất 2 LOR, 1 về học thuật (academic) và 1 về chuyên môn (professional). Tương ứng, SV sẽ phải nhờ 2 người, 1 là giảng viên tại trường ĐH và 1 “sếp” hoặc đồng nghiệp tại công ty.

 

Ông John Hartwright, Trưởng ban Tuyển sinh, Trường Kinh doanh Newcastle, ĐH Northumbria cho biết: “Chúng tôi luôn mong đợi trong LOR nêu bật được những tố chất đặc biệt trong học thuật cũng như những phẩm chất nghề nghiệp cần thiết của SV.”

 

Trong những bức thư này, người giới thiệu không nên chỉ nói chung chung rằng anh A rất thông minh, chăm chỉ, có tinh thần học hỏi mà nên có những dẫn chứng cụ thể để chứng minh cho nhận định này. Đôi khi, một số nhận xét mang màu sắc cá nhân về hiểu biết xã hội cũng như cách cư xử trong cuộc sống nếu được lồng ghép khéo léo vào LOR cũng mang lại lợi thế cho SV.

 

Theo quy định thì các thư giới thiệu phải do chính người giới thiệu viết và đảm bảo bí mật. Nhưng trong điều kiện ở VN, khi tiếng Anh chưa phải là ngôn ngữ được sử dụng phổ thông, nhiều người giới thiệu sẽ gặp khó khăn khi viết thư. Vì thế, thông thường SV sẽ phải dịch sang tiếng Anh và xin xác nhận của người giới thiệu.

 

SV nên đưa Sơ yếu lý lịch (CV) và Tuyên bố cá nhân cho người giới thiệu xem trước để họ biết những yêu cầu cơ bản của khóa học và nhấn mạnh vào những ưu điểm có liên quan.

 

“Tôi là người phù hợp nhất với khóa học”

 

Đó là điều rất quan trọng mà SV cần làm nổi bật trong tuyên bố cá nhân của mình.

 

Statement of Purpose (SOP) hay Personal Statement là những tuyên bố mang tính cá nhân của người xin học, thể hiện phẩm chất và khát vọng học tập và dự định sự nghiệp tương lai.

 

Bà Rachel Sunderland, Văn phòng Quan hệ quốc tế, ĐH Bournemouth, Vương quốc Anh khẳng định: “Các nhân viên tuyển sinh mong muốn ứng viên không chỉ có khả năng học thuật mà còn thể hiện cả sự nhiệt tình đối với khóa học cũng như mục tiêu rõ ràng với việc học tập và nghề nghiệp.”

 

Anh Lê Tiến Dũng, nghiên cứu sinh tại Trường Đại học Nebraska-Lincoln, Hoa Kỳ chia sẻ kinh nghiệm bản thân: “Trong SOP, cần làm nổi bật 3 vấn đề. Đó là: nguyên nhân bạn theo đuổi ngành học này, mục tiêu sự nghiệp lâu dài và nếu nhận học bổng thì nó có vai trò và ý nghĩa như thế nào với sự phát triển nghề nghiệp của bạn.”

 

SV cần nhấn mạnh vào những điểm mạnh của mình phù hợp với yêu cầu khóa học, không cần đề cập đến những ưu điểm mà khóa học không hướng tới. Khi nói về lý do đưa bạn đến sự lựa chọn ngành này thì nên là sự đam mê chứ không phải “vì ngành này nhiều tiền, dễ xin việc, ngành thời thượng”. Cũng nên nói 1 chút về sự đóng góp cho cộng đồng xã hội khi mình làm việc trong ngành đó.

 

“Khi nói về mục tiêu sự nghiệp thì phải gắn với mục tiêu của khóa học, tức là có sự gắn kết giữa cái mình cần và cái trường cung cấp”, anh Dũng chia sẻ. Chẳng hạn như một số học bổng lựa chọn những cá nhân có khả năng cống hiến và phục vụ cộng đồng sau khi tốt nghiệp thì không nên nói là kế hoạch của mình là lập công ty riêng hay sau khi học xong tôi sẽ xin ở lại làm việc mà không quay về nước.

 

Một phần rất quan trọng nữa là phải làm nổi bật vấn đề khóa học này sẽ giúp bạn thực hiện mục tiêu nghề nghiệp trong tương lai như thế nào.

 

Ông John Hartwright nhấn mạnh: “SV phải phác thảo được những dự định tương lai sau khi kết thúc khóa học, họ sẽ dùng những kiến thức và kỹ năng mới học được vào việc gì.”

 

Vì thế, SV cần nghiên cứu thật kỹ khóa học, để xem nó cung cấp cho mình phương tiện, công cụ hay kiến thức gì, kết hợp với những tri thức và kỹ năng sẵn có, bạn sẽ làm thế nào để đạt được mục tiêu trong tương lai.

 

Thông thường, mỗi LOR và SOP được viết trong khoảng 1.000 từ, vì thế, SV phải cố gắng diễn đạt một cách mạch lạc, khúc triết nhất sao cho trình bày được càng nhiều, càng rõ ràng về ưu điểm của bản thân càng tốt. Quan trọng hơn cả là những thư này phải được trình bày bằng tiếng Anh theo phong cách hàn lâm (academic style). Sử dụng một thứ tiếng Anh kém học thuật trong LOR và SOP, đồng nghĩa với việc SV không có đủ khả năng tiếng Anh để theo học chương trình ở bậc ĐH và cao hơn.

 

Theo kinh nghiệm của nhiều SV và nghiên cứu sinh đã thành công, giai đoạn chuẩn bị các tài liệu này thường kéo dài vài tháng. Sau khi viết xong, nên đưa cho một số người bạn có kinh nghiệm để họ sửa chữa những lỗi về ngữ pháp và văn phạm.

 

Lan Hương

Nguồn: http://vietnamnet.vn/giaoduc/2007/10/751718/

Sample Study Objectives – Field of Study: American Studies

Write a clear and detailed description of your study objectives and give your reasons for wanting to pursue them. Be specific about your major field and your specialized interests within the field. Describe the kind of program you expect to undertake, and explain how your study plan fits in with your previous training and your future objectives. This statement is an essential part of your application” (no more than 1000 words)

 

 

 

I consider a Master’s program in American Studies with a focus on U.S. foreign policy in an accredited U.S. educational institution a stepping stone to my future academic and career success.

 

My academic interest in the foreign policy of the United States, the most important actor in today’s world, dates back to my early days at the Institute for International Relations (IIR). It has gained more strength ever since I joined the Ministry of Foreign Affairs (MOFA) and came back to the IIR – a leading think-tank to high level decision-makers in the field of foreign policy. My current duties involve research, making periodic reports and forecasts on the U.S. foreign policy and its relations with other countries including Vietnam, and thereby directly and indirectly contributing to the shaping of Vietnam’s foreign policy toward the U.S. As an IIR prospective lecturer, after obtaining the Master’s degree, I may be assigned to teach the U.S. foreign policy to senior students and will also get involved in the IIR’s curriculum formation. To be able to discharge these responsibilities, I need a Master’s degree in the field to further understand the United States, to improve my academic performance and to add to my practical experience.

 

The very first objective of my academic endeavor in the United States is to approach and master innovative research and pedagogical methods. There is no denying that the U.S. higher education is of top-notch quality in research and teaching. Its quality is measured not by the volume of knowledge that students accumulate but by the advanced knowledge-searching tools and skills with which they are equipped. I want to go there to learn more about these tools, especially quantitative analysis and statistics, survey or questionnaire design, as well as computer-based analysis applied to social science research which are popular in U.S. academic environment but quite new in Vietnam’s. I also wish to see how teaching and learning are conducted in the American class with Vietnam’s pedagogical practices. By the end of the course, I hope to bring home these state-of-the-art methods and practice and make them known and applicable at my home institute.

 

Secondly, my desire to learn in the U.S. is also motivated by the need to acquire a direct, first-hand understanding of American culture, values and world views which give rise to the fundamental ideas behind the U.S. foreign policy. For five years, I have been doing research on America, writing articles about its external relations but I have never set foot on the American soil. Thus, although I have gone through dozens of books, participated in five research projects and spoken at several workshops on American politics and foreign policy, so far I have only a theoretical grasp what has made the United States the most important actor in the world politics. Moreover, I sometimes come across conflicting descriptions and assessments of America, which increases my curiosity about the country. I am aware that I am looking at the United States by others’ eyes. That is the reason why I have declined to pursue several courses in American Studies elsewhere. I enter this tough competition with a hope that I will have a chance to get a truer image of the U.S. by immersing myself in the American society, to understand its political system, to learn in the American academic environment, and to see how American intellectuals think and how American policymakers act and react.

 

Thirdly, regarding U.S. foreign policy as the focus of my academic endeavor, I would like to make a penetrative study of how foreign policy is formulated. In this study, I would investigate the major elements involved, such as public involvement, the influence of political parties, civil society organizations, lobbyist groups, legal frameworks, comparative roles of legislative, executive and judicial bodies, secret agencies, global issues and intergovernmental relations. If possible, I hope to take an internship at the White House Office or the Department of State to track down the path of decision-making in foreign affairs. Certainly, this practical experience is required to supplement all I have read about the making of U.S. foreign policy.

 

Finally, with all these tools and insights into U.S. foreign policy, I would embark on my final objective to decode U.S. policy towards Vietnam – to decipher the true intentions of as well as political and economic motivation behind U.S. rhetoric, words and deeds. In this bid, I expect to interview American decision-makers, scholars and students about their perspectives on Vietnam, discuss with them about the similarities and differences between the two sides’ world views and values. There is no doubt that these dialogues not only help me to see the world as Americans see it, but will allow the Americans to see Vietnam more accurately.

 

In terms of my career, I am sure that the Master’s course offered by your program would be professionally valuable to me in several ways. First, I see the Master’s degree as the first major step in my studies towards a PhD and possibly post-doctoral studies. Furthermore, a Master’s degree is recognition of an in-depth knowledge, practical experience, research efforts and communication skills that will make me qualified to independently do research and participate more deeply in teaching activities at my Institute. Ultimately, the combined skills and knowledge I will get from the program may evolve into my way of working and thinking, which will have positive impact on my students and colleagues, and impart some degree of influence over actual foreign policy decisions.

 

I am aware that all these objectives are ambitious and that the Master’s program is not a magic solution. Some objectives will be achieved by the end of the course, but some I will pursue for all the rest of my life. However, the Master’s program is indispensable for me to make my dreams come true.

 

(968 words) 

 

 

Note: This is the Study Objectives of Tran Thanh Hai – an Eramus Mundus student, who also submitted his application dossier for Fulbright Vietnam in 2007. This post is for reference only, please do NOT copy it in your essay. Copyright to Tran Thanh Hai.

Sample PERSONAL STATEMENT – Field of Studies: American Studies

When I was about to write this personal statement, I recalled a true story from my childhood. Just one month after I was born, a special friend of my parents’, who was very knowledgeable in astrology and physiognomy, visited my family. Watching me sleep like a log in a cradle, she let it slip that I would become a statesman or an ambassador rather than a technician or an engineer as my father had hoped.

 

I grew up and did not invested much hope in this prophesy because from primary school to high school I excelled in math, physics, chemistry and other natural science subjects. I was allergic to literature and foreign languages but I could spend a whole day long confined to my room looking for the solution to a math problem. In 1995, my excellence in math took me to the High School for Gifted Students in Mathematics and Informatics in Hanoi, which brings together math talents from every corner of the country. At that time I thought I would become a mathematician or an IT expert.

 

However, things have changed since my unintended talk with my friend’s uncle, Mr. A, the chief negotiator of Vietnam on …, in January 1998. His patriotism, his interesting stories about negotiations, his sense of humor, sophisticated manners and common courtesy awakened my desire to be someone like him. Especially, he opened my eyes to brand new images of the United States and other countries in the world, which I had quite often heard about but did not know well. That talk changed my life. I chose to follow my schooling at the Institute for International Relations (IIR) instead of the Hanoi University of Technology.

 

The change introduced a whole new experience, because my strength in math and other natural sciences could not easily be brought into play in a new realm of social sciences and foreign languages. However, despite many initial difficulties in learning English, I have found a different, no less interesting world than the realm of mathematics. In this new world problems, mainly related to behaviors of and relations among individuals, social groups and nation-states, appear with many parameters, both constant and variable, predictable as well as unpredictable, and cannot be solved with singular fixed solutions.

 

At the IIR, I had time and resources to satisfy my personal curiosity about the United States. I have read many books about the American history, culture and people and have had many opportunities to listen to and talk with various distinguished American professors and politicians. I have been most impressed with the first Ambassador to Vietnam Pete Peterson, Prof. Jack Snyder of Columbia University, Prof. Robert A. Scalapino of University California at Berkeley, and David Lampton of Johns Hopkins University. I soon came to realize that, throughout my undergraduate years, my personal curiosity had developed into a strong academic interest in American Studies. That is the reason why after graduation I happily accepted the offer to a voluntary post of research assistant at the Center for European and American Studies.

 

In November 2003, I participated in two tough nation-wide competitions with the Ministry of Trade (MOT) and Ministry of Foreign Affairs (MOFA) at the same time. The results from MOT were received first, so I started working for the European and American Department in January 2004. There, I was chosen to be an administrative assistant to Mr. A whom I met before. He did not remember me, a little boy six years ago, and now his colleague. However, at the end March 2004, I was informed that I successfully passed the entry exam to MOFA. I stood at the crossroad. Which way should I go?

 

I must say that working with Mr. A has been the most valuable experience that I have ever had. I learned much from him, not only from his expertise but also from his working enthusiasm and seriousness. MOT is a stimulating working environment with various opportunities for young specialists to follow. However, my specialty was not economics or trade policy. Finally, in the light of my academic interests, I decided to move to MOFA.

 

Now, as a researcher and a lecturer at the IIR (MOFA), the country’s leading think-tank in the field of external affairs at the service of Vietnamese leaders, I have set forth clear goals to achieve. My professional goal is to become an expert in and a professor of American studies. My ultimate career goal, as a diplomat, is to be an accredited Vietnamese ambassador abroad. To this end, my first step will be to study in the United States for two years in a relevant Master’s program to deepen my expertise and add to my practical experience.

 

I am aware that these goals are grand, but not unrealistic. A Master’s degree is extremely important for me now because it is a springboard for my career development. A long and bumpy road is waiting ahead before the goals are achieved. But once I made up my mind, I am determined to accomplish them no matter how hard it is. I strongly believe that I will overcome it by my brainpower, my will power and a bit of luck.

 

Total: 887 words 

 

Note: This post is edited by Tran Ngoc Thinh. Copyright to the author. Only for reference, do NOT copy and paste it in your application

error: Content is protected !!